• Luopioinen 1868-2006

  Luopioisten historia 1868-2006 on hanke, jonka tarkoitus on julkaista historiakirja itsenäisen kunnan ajalta. Hankkeen takana ovat Kukkia-Seura ry ja Sydän-Hämeen Sukututkijat ry.
 • Aineistopankki

  Aineistopankki on säilytyspaikka hankkeen aikana kerätylle tiedolle.
 • Rahoitus

 • Rahankeräys

 • Ylläpitäjät

  Sivustoa ylläpitävät Tomi Riihiranta 0405149575 tomi.riihiranta (at) gmail.com ja Kari Laine 0407171335 klaine22 (at) gmail.com
 • Lähetä viesti

Hanke

Luopioisten historia 1868-2006

Luopioisten historia 1868-2006 on hanke Luopioisten historian kirjoittamiseksi kunnan itsenäisyyden ajalta. Tavoitteena on julkaista kirja vuonna 2019. Kotiseutuneuvos Seppo Unnaslahti kirjoittaa ja Sydän-Hämeen Sukututkijat yhdessä Kukkia-Seuran kanssa kustantavat. Hankkeen hallinnoijana toimii Sydän-Hämeen Sukututkijat ry. Monivuotinen hanke toteutetaan vuosina 2014-2019.

Kunnan historia tallennetaan kirjaksi, jotta tulevat sukupolvet pääsevät näkemään missä maailmassa heidän esivanhempansa ovat eläneet. Luopioisten historiasta aikaisemmin kirjoitetut kaksi osaa kattavat ajan vuoteen 1868, jolloin Luopioisista tuli itsenäinen kunta. Itsenäisyyden aikaa kesti lähes puolitoista vuosisataa, kunnes Luopioinen ja Pälkäne yhdistyivät uudeksi Pälkäneen kunnaksi vuoden 2007 alkaessa.

Luopioislaisten toimeentulo on perustunut vahvasti maahan ja metsään. Myös kirjoitushanke on tukevasti kiinni Luopioisten maaperässä. Johtoajatuksena on kertoa maa- ja metsätalouteen perustuvan kunnan kehitystarina omine erityispiirteineen. Samaa maanläheistä linjaa noudattaa kirjoittajan valinta: Seppo Unnaslahti isännöi neljännesvuosisadan ajan sukutilaansa Kuhmoisissa.

Kirjan julkaisemisen lisäksi hankkeessa kerätään ja tallennetaan perinnetietoa alueelta. Tiedot kootaan yhteen ja tallennetaan tälle verkkosivustolle, jossa ne ovat kaikkien katsottavissa. Tietojen keruu ja tallentaminen tehdään talkootyönä. Jokaisella on mahdollisuus osallistua hankkeeseen esimerkiksi tuomalla vanhoja valokuvia ja muita dokumentteja skannattavaksi.

Jalmari Finnen Säätiö, Luopioisten Säästöpankkisäätiö, Pälkäneen kunta ja Luopioisten Osuuspankki ovat tukeneet työtä merkittävillä apu- ja tukirahoilla. Kirjoitustyötä on tuettu myös yksityishenkilöiden rahalahjoituksilla, samoin Kukkia-Seuran ja Sydän-Hämeen Sukututkijoiden rahoituksella. Hankkeen tulo- ja menoarvio on 77 000 euroa. Vuoden 2019 lopulla tuloja oli kertynyt 57 600 euroa, joista on maksettu kirjoittajan palkkioita ja kuluja 44 400 euroa. Julkaisukustannuksiin on toistaiseksi varattu 13 200 euroa. Julkaistavan kirjan sivumäärä tulee olemaan huomattavasti suunniteltua suurempi. Työ jatkuu.

Päivitetty hankesuunnitelma

Työsuunnitelma
Tulo- ja menoarvio
Rahoitus

Sivu on päivitetty 22.3.2020